Gender ratio rule A - přijato

06. 04. 2021
Tadeáš Grym

VR ČAU na schůzi konané 5.3. 2021 přijala zavedení gender ratio rule A s okamžitou účinností na všech českých ligových turnajích. Co to znamená?

“A6.2. Ratio Rule A (“prescribed ratio” rule): A6.2.1. At the start of the game, after the first disc flip, an additional disc flip happens with the winner selecting the gender ratio for the first point. For the second and third points the ratio must be the reverse of the first point. For the fourth and fifth points the ratio must be the same as the first point. This pattern of alternating the ratio every two points repeats until the end of the game (half time has no impact on the pattern).”

V praxi funguje pravidlo tak, že před začátkem zápasu se určí, zda se bude hrát první bod více mužů či žen. Druhý a třetí bod musí být tento poměr opačný. Čtvrtý a pátý bod musí být poměr stejný jako první bod. Do konce zápasu alternuje tento poměr vždy po dvou bodech. Zároveň platí, že poločas nemá na tento vzorec vliv.

Proč?

Ve VR momentálně panuje všeobecná shoda o automatickém přijímání nových a aktualizovaných pravidel od WFDF (World Flying Disc Federation). Toto pravidlo bylo uvedeno jako možnost již několik let a od roku 2019 platilo na mezinárodních turnajích. Plynulé převzetí do českých pravidel bylo tedy jen otázkou času.

Autor: Tadeáš Grym
Publikováno: 06. 04. 2021

Jak začít hrát frisbee
Chceš začít hrát frisbee a nevíš jak na to? Pomůžeme ti.
Dozvědět se více
Kalendář turnajů
Všechny akce najdeš v termínovce.
Sdílená složka
Dokumenty na jednom místě zde.
Newsletter
Pokud patříš k bývalým hráčům, nebo hraješ už jenom příležitostně, odebírej náš newsletter a zůstaň s námi v kontaktu. Budeme tě informovat o tom co se děje, o akcích, které budou pro tebe nebo by tě mohli zajímat. Newsletter posíláme většinou tak jednou za dva měsíce.
Neváhej a přihlaš se!
Přihlásit
Evidence členů
Pro zástupce oddílů