ČALD podal přihlášku do České unie sportu. Co to může přinést oddílům?

25. 11. 2020
Marek Dostál

Jedním z dalších kroků v profesionalizaci našeho sportu je vstup ČALD do České unie sportu. Obecným cílem ČUS je poskytnout servis národním svazům a oddílům, aby se mohly více soustředit na sport a méně na administrativu.

Pro jednodušší splnění podmínek pro vstup jsme se rozhodli podat přihlášku za všechny sporty s létajícím talířem. Se vstupem souhlasili všichni tři členové –⁠ ČAU, ČADG (discgolf) i ČFFD (freestyle). O přijetí se bude rozhodovat na valné hromadě ČUS, která proběhne příští rok.

Asociaci to umožní v budoucnu spolupracovat s ČUS na dlouhodobých projektech, zjednodušit výuku trenérské licence druhé třídy a konzultovat změny v legislativě a účetnictví. Další výhody najdete přímo na stránkách ČUS nebo zde a zde. Přijetí pro nás znamená především otevření dveří k vrcholovému sportu, které se nám bude v budoucnu hodit. Za členství asociace v ČUS se nic neplatí.

Oddíly mohou vstupovat už nyní

Kromě toho, že ČUS zastřešuje svazy a asociace na celostátní úrovni, tak regionální organizace ČUS (například Pražská tělovýchovná jednota a jiné) zastřešují oddíly, kluby nebo místní svazy. Oddíly mohou vstupovat do regionálních organizací, aniž by patřičný svaz byl přijat na nejvyšší úrovni (proces přijetí je pro oddíly výrazně rychlejší). Více oddílů v ČUS dokonce zvyšuje šanci na přijetí celé asociace.

Jaké výhody získají oddíly

Informační servis

Regionální organizace ČUS pravidelně informují o všem důležitém, co oddíly může zajímat. Když je nějaká změna v zákoně, nová dotace (rovnou radí, jak si o peníze zažádat) apod.

Dotace

ČUS nemá žádný přímý vliv na získané dotace, ale poskytuje bezplatné poradenství a má přehled o vypsaných grantech. Pro zajímavost –⁠ v Praze každá městská část má jiné podmínky pro udělení grantu (sídlo, místo aktivity, adresy členů atd.) a tak je možné žádat o peníze ve více částech zároveň.

Účetnictví

Poskytují zdarma poradenství nebo přímo vedení účetnictví za poplatek (nižší než je tržní cena). Dělají pravidelné semináře, kde radí, jak vyplňovat konkrétní dokumenty, a upozorňují na časté chyby.

Sportovní areály

Díky datům, které ČUS sbírá od oddílů a národních svazů, existuje veřejně dostupná databáze sportovišť. Další možností je, pronajmout si za výhodnější ceny zázemí ve Sportovním centru Nymburk.

Pojištění

Všem členům je automaticky poskytována základní varianta úrazového pojištění a odpovědnost trenérů. Pojištění platí pro všechny nekomerční akce klubu, tzn. nábory, soustředění, tréninky atd. Pojištění se vztahuje na všechny účastníky, trenéry nebo i asistenty (např. pomáhající rodiče). Za zvýhodněné ceny je možnost sjednat cestovní pojištění nebo pojištění odpovědnosti statutárních orgánů.

Informační systém

Oddíly mají kompletní přístup do IS ČUS. Systém je navržen pro udržování evidence členů, trenérů apod. Navíc umožňuje exporty, které vyhovují různým dotacím.

Jaké jsou povinnosti

V každé regionální pobočce ČUS se platí roční členský příspěvek. Částka je v každém regionu odlišná, ale například v PTU platí oddíl 1500 Kč. Každoročně se pak odevzdává ještě:

  • rozvaha a výsledovka (pro vyjednávání ČUS s dalšími subjekty)
  • seznam členů včetně RČ (stejná data, jako se nahrávájí do Restříku sportu)
  • seznam všech sportovních zařízení (pokud váš oddíl vlastní nějaké hřiště, halu atd.)

Výše uvedené platí pro oddíly, které samostatně vstoupí do regionální organizace ČUS, ne pro celou asociaci – ČALD vaše rodná čísla ČUS předávat nebude, ani tímto krokem nevzniká vaše úrazové pojištění.

Závěrem

Pokud váháte, napište nám nebo si rovnou domluvte schůzku ve vaší regionální pobočce ČUS. V každém regionu se kvalita služeb může mírně lišit, ale obecně věříme, že vstup do ČUS nám všem (asociaci i oddílům) může pomoci se posunout o další krok dál.

Autor: Marek Dostál
Publikováno: 25. 11. 2020

Jak začít hrát frisbee
Chceš začít hrát frisbee a nevíš jak na to? Pomůžeme ti.
Dozvědět se více
Kalendář turnajů
Všechny akce najdeš v termínovce.
Sdílená složka
Dokumenty na jednom místě zde.
Newsletter
Pokud patříš k bývalým hráčům, nebo hraješ už jenom příležitostně, odebírej náš newsletter a zůstaň s námi v kontaktu. Budeme tě informovat o tom co se děje, o akcích, které budou pro tebe nebo by tě mohli zajímat. Newsletter posíláme většinou tak jednou za dva měsíce.
Neváhej a přihlaš se!
Přihlásit
Evidence členů
Pro zástupce oddílů